Rozwiewając niektóre wątpliwości i niepewność pojawiające się zwykle w temacie odkomarzania chciałbym przytoczyć kilka podstawowych informacji w tym temacie. Opryski chemiczne przeciwko osobnikom dorosłym to metoda skuteczna i bezpieczna dla środowiska pod warunkiem zachowania tzw. „dobrych praktyk”. Oznacza to przeprowadzanie aplikacji chemicznych adultycydów w odpowiednich warunkach. Jest to temperatura, która nie może przekraczać 24 stopni […]

Płytkie, wodne, pozbawione chwastów stawy o powierzchni od 0,5 do 1,0 ha są najbardziej odpowiednie do karmienia karpi. Przed zarybieniem należy przygotować sadzawki, aby zachęcić do rozwoju populacji wrotków, ponieważ stanowi to pierwszy pokarm dla narybku. Gęstość obsady wynosi 100–400 narybków / m². Po zarybieniu stawy należy zaszczepić Moiną lub Rozwielitką. Należy stosować dodatkowe pasze, […]
Tarło u karpia

Tarło odbywa się na gniazdach, chwastach wodnych i zalanych trawach w zbiornikach i stawach Karp może spawnować się przez cały rok w tropikalnych obszarach Indii, ze szczytami w okresie styczeń-marzec i lipiec-sierpień. Hodowla odbywa się w hapas, cementowych zbiornikach lub małych stawach. Zanurzone rośliny wodne są wykorzystywane jako podłoże do składania jaj. Kiedy narybek ma […]
Siedlisko i biologia karpia

Dziki karp zwyczajny (w tym arkuszu informacyjnym ogólnie określany jako „karp”) żyje w środkowych i dolnych strumieniach rzek, na obszarach zalewowych i na płytkich wodach zamkniętych, takich jak jeziora, starorzecza i zbiorniki wodne. Karpie są głównie mieszkańcami dna, ale poszukują pożywienia w środkowej i górnej warstwie akwenu. Typowe „stawy karpiowe” w Europie to płytkie, eutroficzne […]
Tło historyczne karpia
Karp był luksusowym pożywieniem w okresie średniowiecza i późnego Rzymu, a spożywano go podczas postu w średniowieczu. Ryby były trzymane przez Rzymian w stawach magazynowych („piscinae”), a później w stawach rybnych zbudowanych przez chrześcijańskie klasztory. W tej europejskiej praktyce karp utrzymywano w monokulturze. Największe osobniki wybrano jako czerwia. Od XII do połowy XIV wieku n.e. […]
Cechy biologiczne karpia
Ciało wydłużone i nieco ściśnięte. Grube wargi. Dwie pary kolców pod kątem ust, krótsze na górnej wardze. Podstawa płetwy grzbietowej długa z 17-22 rozgałęzionymi promieniami i mocnym, zębatym kręgosłupem z przodu; Zarys płetwy grzbietowej wklęsły do przodu. Płetwa odbytu z 6-7 miękkimi promieniami; tylna krawędź trzeciego grzbietu i kolców płetwy odbytu z ostrymi spinules. Linia […]
Karp amurski

Cyprinus rubrofuscus, karp amurski, to gatunek ryb karpiowatych. Jest szeroko rozpowszechniony w Azji Wschodniej, gdzie pochodzi z Laosu, Wietnamu i Chin, od drenażu Amur po Red River. Został również wprowadzony poza swoim rodzimym zasięgiem. Jest to dzika forma dobrze znanego koi. Jest znany ze swojego mętnego smaku i delikatności, dlatego nie jest powszechnie spożywany przez […]
Życie Koi na wolności
Koi zostały przypadkowo lub celowo wypuszczone na wolność na każdym kontynencie oprócz Antarktydy. W ciągu kilku pokoleń szybko wracają do naturalnego zabarwienia karpia Amur. Na wielu obszarach są uważane za gatunki inwazyjne i szkodniki. W stanie Queensland w Australii uważa się je za szkodliwe ryby. Koi znacznie zwiększają mętność wody, ponieważ stale mieszają podłoże. To […]
Hodowla karpia Koi
Hodowla Koi Kiedy koi naturalnie rozmnażają się same, mają tendencję do tarła w sezonie wiosennym i letnim. Samiec zacznie podążać za kobietą, pływając tuż za nią i trącając ją. Po tym, jak samica koi wypuści swoje jaja, opadają na dno stawu i pozostają tam. Lepka zewnętrzna skorupa wokół jajka pomaga utrzymać go na miejscu, aby […]
Choroby Koi
Koi są bardzo odporne. Przy odpowiedniej pielęgnacji są odporne na wiele pasożytów, które atakują bardziej wrażliwe gatunki ryb tropikalnych, takie jak zakażenia Trichodina, Epistylis i Ichthyophthirius multifiliis. PH wody jest ważne dla utrzymania zdrowia koi. [27] Podmiany wody pomagają zmniejszyć ryzyko chorób i zapobiegają stresowi koi. Dwa największe problemy zdrowotne wśród hodowców koi to wirus […]