Karp pospolity to ryba numer 3 w akwakulturze po karpiach trawiastych i karpiach srebrnych. Roczny tonaż karpia zwyczajnego produkowanego w samych Chinach, nie wspominając o innych rybach, przekracza masę wszystkich innych ryb, takich jak jak pstrąg i łosoś, produkowane przez akwakulturę na całym świecie. Rocznie produkuje się około trzech milionów ton, co stanowi 14% wszystkich ryb słodkowodnych hodowlanych w 2002 r. Chiny są zdecydowanie największym producentem handlowym, odpowiadającym za około 70% produkcji karpi. Karp jest spożywany w wielu częściach świata, zarówno gdy jest złowiony na wolności, jak i hodowany w akwakulturze.
W Europie Środkowej jest to tradycyjna część kolacji wigilijnej. Węgierska zupa rybacka, specjalnie przygotowana zupa rybna z karpia sama lub zmieszana z innymi rybami słodkowodnymi, jest częścią tradycyjnego posiłku na Wigilię Bożego Narodzenia na Węgrzech wraz z nadziewaną kapustą i makiem oraz bułką z orzecha włoskiego. Tradycyjna czeska kolacja wigilijna to gęsta zupa z karpia i podrobów, smażone mięso karpia z sałatką ziemniaczaną lub gotowany karp w czarnym sosie. W niektórych czeskich rodzinach karp nie jest zabijany, ale po Bożym Narodzeniu wrócił do rzeki lub stawu. Słowacka kolacja wigilijna jest dość podobna, z zupą różniącą się w zależności od regionu i smażonym karpiem jako głównym daniem. Również w Austrii, w Niemczech i Polsce, smażony karp jest jedną z tradycyjnych potraw w Wigilię Bożego Narodzenia.
W Europie Zachodniej karp jest uprawiany częściej jako ryba sportowa, chociaż istnieje na nim niewielki rynek jako ryba spożywcza. Karp miesza się z innymi popularnymi rybami, aby uzyskać ryby gefilte, popularne w kuchni żydowskiej. Karp pospolity jest niezwykle popularny wśród wędkarzy w wielu częściach Europy, a jego popularność jako kamieniołomu powoli rośnie wśród wędkarzy w Stanach Zjednoczonych (choć nadal są ogólnie uważani za szkodniki i zniszczone w większości obszarów USA) i południowej Kanadzie. Karp jest również popularny wśród wędkarzy włóczni, dziobów i much.
W USA karp jest w większości ignorowany jako ryba spożywcza. Prawie wszyscy kupujący w USA omijają karpie, ponieważ w przeciwieństwie do gotowania całości mają duże zapotrzebowanie na filetowane ryby. Karp ma mniejsze kości śródmięśniowe zwane szpilkami, co czyni je całymi gatunkami ryb do gotowania.
Rzymianie hodowali karpie, a ta kultura stawowa trwała w europejskich klasztorach i do dziś. W Chinach, Korei i Japonii hodowla karpi miała miejsce już w okresie Yayoi (ok. 300 pne – 300 ne).
Jaja karpiowe (ikra), używane do kawioru, są coraz bardziej popularne w Stanach Zjednoczonych.