Kategorie
Ciekawostki

Karp amurski

Cyprinus rubrofuscus, karp amurski, to gatunek ryb karpiowatych. Jest szeroko rozpowszechniony w Azji Wschodniej, gdzie pochodzi z Laosu, Wietnamu i Chin, od drenażu Amur po Red River. Został również wprowadzony poza swoim rodzimym zasięgiem. Jest to dzika forma dobrze znanego koi. Jest znany ze swojego mętnego smaku i delikatności, dlatego nie jest powszechnie spożywany przez mieszkańców, z wyjątkiem duszenia.

W przeszłości był uważany za podgatunek pospolitego (lub europejskiego) karpia, często pod naukową nazwą Cyprinus carpio haematopterus (synonim), ale oba różnią się genetyką i merystyką, wiodąc ostatnie autorytety rozpoznać je jako odrębne gatunki.

Chociaż wcześniejsze badania wykazały także niewielkie różnice między populacjami północnymi („hematopterus”) i południowymi („viridiviolaceus”) w Azji Wschodniej zarówno pod względem meristyki , jak i genetyki, późniejsze badania wykazały, że nie są one monofiliczne. Jednak każda struktura filogenetyczna jest trudna do ustalenia z powodu powszechnego przemieszczania się karpia między różnymi regionami. Gatunek macierzysty udomowionego karpia koi to karp wschodnioazjatycki, prawdopodobnie Cyprinus rubrofuscus (nie Cyprinus carpio).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *