Kategorie
Ciekawostki

Karp amurski

Cyprinus rubrofuscus, karp amurski, to gatunek ryb karpiowatych. Jest szeroko rozpowszechniony w Azji Wschodniej, gdzie pochodzi z Laosu, Wietnamu i Chin, od drenażu Amur po Red River. Został również wprowadzony poza swoim rodzimym zasięgiem. Jest to dzika forma dobrze znanego koi. Jest znany ze swojego mętnego smaku i delikatności, dlatego nie jest powszechnie spożywany przez mieszkańców, z wyjątkiem duszenia.

W przeszłości był uważany za podgatunek pospolitego (lub europejskiego) karpia, często pod naukową nazwą Cyprinus carpio haematopterus (synonim), ale oba różnią się genetyką i merystyką, wiodąc ostatnie autorytety rozpoznać je jako odrębne gatunki.

Chociaż wcześniejsze badania wykazały także niewielkie różnice między populacjami północnymi („hematopterus”) i południowymi („viridiviolaceus”) w Azji Wschodniej zarówno pod względem meristyki , jak i genetyki, późniejsze badania wykazały, że nie są one monofiliczne. Jednak każda struktura filogenetyczna jest trudna do ustalenia z powodu powszechnego przemieszczania się karpia między różnymi regionami. Gatunek macierzysty udomowionego karpia koi to karp wschodnioazjatycki, prawdopodobnie Cyprinus rubrofuscus (nie Cyprinus carpio).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *