Cyprinus rubrofuscus, karp amurski, to gatunek ryb karpiowatych. Jest szeroko rozpowszechniony w Azji Wschodniej, gdzie pochodzi z Laosu, Wietnamu i Chin, od drenażu Amur po Red River. Został również wprowadzony poza swoim rodzimym zasięgiem. Jest to dzika forma dobrze znanego koi. Jest znany ze swojego mętnego smaku i delikatności, dlatego nie jest powszechnie spożywany przez […]
Życie Koi na wolności
Koi zostały przypadkowo lub celowo wypuszczone na wolność na każdym kontynencie oprócz Antarktydy. W ciągu kilku pokoleń szybko wracają do naturalnego zabarwienia karpia Amur. Na wielu obszarach są uważane za gatunki inwazyjne i szkodniki. W stanie Queensland w Australii uważa się je za szkodliwe ryby. Koi znacznie zwiększają mętność wody, ponieważ stale mieszają podłoże. To […]
Hodowla karpia Koi
Hodowla Koi Kiedy koi naturalnie rozmnażają się same, mają tendencję do tarła w sezonie wiosennym i letnim. Samiec zacznie podążać za kobietą, pływając tuż za nią i trącając ją. Po tym, jak samica koi wypuści swoje jaja, opadają na dno stawu i pozostają tam. Lepka zewnętrzna skorupa wokół jajka pomaga utrzymać go na miejscu, aby […]
Choroby Koi
Koi są bardzo odporne. Przy odpowiedniej pielęgnacji są odporne na wiele pasożytów, które atakują bardziej wrażliwe gatunki ryb tropikalnych, takie jak zakażenia Trichodina, Epistylis i Ichthyophthirius multifiliis. PH wody jest ważne dla utrzymania zdrowia koi. [27] Podmiany wody pomagają zmniejszyć ryzyko chorób i zapobiegają stresowi koi. Dwa największe problemy zdrowotne wśród hodowców koi to wirus […]
Życie karpi Koi
Karp Amur jest odporną rybą, a koi zachowują tę wytrzymałość. Koi są rybami zimnowodnymi, ale korzystają z trzymania w zakresie 15–25 ° C (59–77 ° F) i nie reagują dobrze na długie, mroźne, zimowe temperatury; ich układ odpornościowy jest bardzo słaby poniżej 10 ° C. Stawy dla Koi mają zwykle głębokość metra lub więcej na […]
Złota rybka została wyhodowana w Chinach ponad tysiąc lat temu poprzez selektywną hodowlę karpia pruskiego pod kątem mutacji barwnych. W dynastii Song (960–1279) opracowano zabarwienie żółte, pomarańczowe, białe i czerwono-białe. Złota rybka (Carassius auratus) i karp pruski (Carassius gibelio) są obecnie uważane za różne gatunki. Złote rybki zostały wprowadzone do Japonii w XVI wieku, a […]
Klasyfikacja Koi
W przeszłości powszechnie uważano, że koi są hodowane z karpia zwyczajnego (Cyprinus carpio). Rozległa hybrydyzacja między różnymi populacjami, w połączeniu z szeroko rozpowszechnionymi translokacjami, zatarły historyczną zoogeografię karpia i jego krewnych. Tradycyjnie karp amurski (Cyprinus rubrofuscus) uważany był za podgatunek karpia pospolitego, często pod naukową nazwą C. carpio haematopterus. Różnią się one jednak pod względem […]
Karp Koi
Koi, a dokładniej jinli lub nishikigoi (dosłownie „karp brokatowy ”), są kolorowymi odmianami karpia amurskiego (Cyprinus rubrofuscus), które są trzymane do celów dekoracyjnych w zewnętrznych stawach koi lub wodnych ogrodach (jak w niedalekim ogrodzie japońskim). Koi to nieformalna nazwa grupy kolorowych wariantów Cyprinus rubrofuscus . Japończycy rozpoznają kilka odmian. Odmiany Koi wyróżniają się kolorem, wzorem […]
Historia karpia Koi
Karp to duża grupa ryb pierwotnie występująca w Europie Środkowej i Azji. Różne gatunki karpi zostały pierwotnie udomowione w Azji Wschodniej, gdzie były wykorzystywane jako ryby spożywcze. Karpie są rybami zimnowodnymi, a ich zdolność do przetrwania i przystosowania się do wielu klimatów i warunków wodnych pozwoliła na rozmnażanie udomowionych gatunków w wielu nowych lokalizacjach, w […]
Karp pospolity to ryba numer 3 w akwakulturze po karpiach trawiastych i karpiach srebrnych. Roczny tonaż karpia zwyczajnego produkowanego w samych Chinach, nie wspominając o innych rybach, przekracza masę wszystkich innych ryb, takich jak jak pstrąg i łosoś, produkowane przez akwakulturę na całym świecie. Rocznie produkuje się około trzech milionów ton, co stanowi 14% wszystkich […]