Kategorie
Ciekawostki

Siedlisko i biologia karpia

Dziki karp zwyczajny (w tym arkuszu informacyjnym ogólnie określany jako „karp”) żyje w środkowych i dolnych strumieniach rzek, na obszarach zalewowych i na płytkich wodach zamkniętych, takich jak jeziora, starorzecza i zbiorniki wodne. Karpie są głównie mieszkańcami dna, ale poszukują pożywienia w środkowej i górnej warstwie akwenu. Typowe „stawy karpiowe” w Europie to płytkie, eutroficzne stawy z błotnistym dnem i gęstą roślinnością wodną na wałach. Ekologiczne spektrum karpi jest szerokie. Najlepszy wzrost uzyskuje się, gdy temperatura wody wynosi od 23 ° C do 30 ° C. Ryba może przetrwać mroźne okresy zimowe. Zasolenie do około 5 ‰ jest tolerowane. Optymalny zakres pH wynosi 6,5-9,0. Gatunek ten może przetrwać niskie stężenie tlenu (0,3-0,5 mg / litr), a także przesycenie. Karp jest wszystkożerny, z wysoką tendencją do spożywania pokarmów zwierzęcych, takich jak owady wodne, larwy owadów, robaki, mięczaki i zooplankton. Spożycie zooplanktonu dominuje w stawach rybnych, w których gęstość obsady jest wysoka. Ponadto karp zjada łodygi, liście i nasiona roślin wodnych i lądowych, zepsute rośliny wodne itp. Hodowla karpi w stawach opiera się na zdolności gatunku do przyjmowania i wykorzystywania zbóż dostarczanych przez rolników. Dzienny wzrost karpi może wynosić od 2 do 4 procent masy ciała. Karpie mogą osiągnąć od 0,6 do 1,0 kg masy ciała w ciągu jednego sezonu w wielokulturowych stawach rybnych na obszarach podzwrotnikowych / tropikalnych. Wzrost jest znacznie wolniejszy w strefie umiarkowanej: tutaj ryby osiągają 1–2 kg masy ciała po 2–4 sezonach hodowlanych. W Europie samice karpia potrzebują około 11 000 do 12 000 stopniodni, aby osiągnąć dojrzałość w strefach klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego. Samce karpia dojrzewają w okresie krótszym o 25–35 procent. Okres dojrzałości azjatyckich odmian karpi jest nieco krótszy.

Tarło europejskiego karpia rozpoczyna się, gdy temperatura wody wynosi 17–18 ° C. Odmiany azjatyckie zaczynają się pojawiać, gdy stężenie jonów w wodzie gwałtownie spada na początku pory deszczowej. Dzikie karpie są częściowymi spawnatorami. Udomowione karpie uwalniają wszystkie swoje dojrzałe jaja w ciągu kilku godzin. Po leczeniu hormonalnym karp wypuszcza swoje dojrzałe jaja w znacznie krótszym czasie, co umożliwia obnażanie. Ilość uwolnionych jaj wynosi od 100 do 230 g / kg masy ciała. Skorupa jaja staje się lepka po zetknięciu z wodą.

Rozwój embrionalny karpia trwa około 3 dni w temperaturze 2023 ° C (60–70 stopni dni). W warunkach naturalnych wykluły się narybek przyklejają się do podłoża. Około trzech dni po wylęgu rozwija się tylna część pęcherza, larwy pływają poziomo i zaczynają spożywać pokarm zewnętrzny o maksymalnym rozmiarze 150-180 µm (głównie wrotki).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *