Koi zostały przypadkowo lub celowo wypuszczone na wolność na każdym kontynencie oprócz Antarktydy. W ciągu kilku pokoleń szybko wracają do naturalnego zabarwienia karpia Amur. Na wielu obszarach są uważane za gatunki inwazyjne i szkodniki. W stanie Queensland w Australii uważa się je za szkodliwe ryby.
Koi znacznie zwiększają mętność wody, ponieważ stale mieszają podłoże. To powoduje, że drogi wodne są nieatrakcyjne, zmniejsza liczebność roślin wodnych i może sprawić, że woda nie będzie nadawać się do pływania lub picia, nawet przez zwierzęta gospodarskie. W niektórych krajach koi spowodowały tak wiele szkód w drogach wodnych, że wiele wysiłku i wysiłku włożono w ich wyeliminowanie, w dużej mierze bezskutecznie.
W wielu obszarach Ameryki Północnej koi są wprowadzane do sztucznych „zagrożeń wodnych” i stawów na polach golfowych, aby utrzymać larwy owadów w wodzie pod kontrolą poprzez drapieżnictwo.