Kategorie
Ciekawostki

Karmienie karpia w stawach i zbiornikach

Płytkie, wodne, pozbawione chwastów stawy o powierzchni od 0,5 do 1,0 ha są najbardziej odpowiednie do karmienia karpi. Przed zarybieniem należy przygotować sadzawki, aby zachęcić do rozwoju populacji wrotków, ponieważ stanowi to pierwszy pokarm dla narybku. Gęstość obsady wynosi 100–400 narybków / m². Po zarybieniu stawy należy zaszczepić Moiną lub Rozwielitką. Należy stosować dodatkowe pasze, takie jak mączka sojowa, mączka zbożowa, mączka mięsna lub mieszanki tych materiałów. Otręby ryżowe lub pasty ryżowe można również stosować do karmienia narybku. Długość okresu przedszkola wynosi od 3 do 4 tygodni. Ostateczna waga ryb wynosi 0,2-0,5 g. Wskaźnik przeżycia wynosi 40-70 procent.

Jeśli na obszarze, na którym znajdowałyby się stawy (owady, węże, żaby, ptaki, dzikie ryby), istnieje wiele drapieżników, można zastosować pielęgnację karpia w zbiornikach. Zbiorniki o powierzchni 5-100 m², wykonane z betonu, cegieł lub plastiku, mogą być używane do karmienia narybku o wielkości do 1-2 cm. Stosując siano i obornik, w tych zbiornikach można utworzyć gęste populacje Paramecium i wrotków. Można zaopatrzyć kilkaset narybków na m². Można użyć zebranego zooplanktonu i posiłków o drobnych cząstkach lub kompletnych pokarmów początkowych. Systemy typu przemysłowego, takie jak bieżnie lub systemy recyrkulacji wody, nadają się również do pielęgnacji.

Produkcja paluszków karpiowych zwykle odbywa się w stawach o średnim stopniu intensywności, w oparciu o naturalną żywność wytwarzaną z obornika / nawozu i dodatkowe karmienie. Produkcja paluszków może odbywać się w systemie jednoetapowym (zarybianie nowo wyklutego narybku i zbieranie paluszków), w systemie dwustopniowym (zarybianie narybku hodowlanego i zbieranie paluszków) lub w systemie wieloosobowym (gdy nowo wykluły narybek są hodowane, a ryby są przerzedzony kilka razy).

Karmienie narybku hodowlanego jest najskuteczniejszym sposobem produkcji średnich i dużych palców. W zależności od wymaganej ostatecznej wielkości palców 50 000-200 000 narybku hodowlanego / ha można hodować w strefach umiarkowanych, najlepiej w systemach polikulturowych, w których udział karpia wynosi 20–50 procent. Ostateczna waga karpia wynosi 30-100 g. W ciepłym klimacie, jeśli celem produkcji są duże paluszki, gęstość obsady narybku wynosi 50 000–70 000 / ha, z czego odsetek karpia wynosi 20 procent. Osiągnięto wskaźniki przeżycia 40-50 procent. Paluszki o małych rozmiarach można wytwarzać w stawach zaopatrzonych w 400 000 małych (15 mm) narybku hodowlanego. W tym przypadku wskaźnik przeżycia wynosi 25-30 procent.

Częste stosowanie obornika jest konieczne, aby utrzymać populację planktonu. Karmienie opiera się głównie na produktach ubocznych rolnictwa na obszarach podzwrotnikowych, na zbożach i / lub granulkach w strefach umiarkowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *